Upotreba drveta kod nas: Posekosmo šume – da ih pogorimo

27. maj 2022 – Podaci koje je juče objavio Republički zavod za statistiku, o tome koliko se seku šume kod nas i za šta se to drvo upotrebljava, u najmanju ruku su uznemirujući. Em se iz godine u godinu sve više seče, em se najveći deo koristi za – grejanje! Kod nas je procenat drveta koje završi kao ogrev u prošloj godini bio čak 51, dok je u razvijenim zemljama to oko ili ispod 20 posto.

Drvo, kao izuzetna sirovina, ima mnoge namene, a grejanje je, gotovo svuda u svetu, tek jedna od, koja učestvuje u ukupnom udelu najčešće sa jednom petinom. Otprilike isto toliko se iskoristi za industriju, po jedna petina za građevinsku, preko proizvodnje nameštaja i papira, do hemijske industrije. Ne i kod nas. Ovde najveći deo onoga što se poseče ode kroz odžake. O reciklaži drveta, „tamo i ovde“, da i ne govorimo.

Obim radova sprovedenih na seči drveta u Republici Srbiji u 2021, kako se to eufemistički naziva, u odnosu na prethodnu godinu uvećan  je za 12 posto, po podacima Republičkog zavoda za statistiku. Prednjači region Južne i Istočne Srbije, gde je seča uvećana za 15 posto, sledi Vojvodina gde je uvećanje 13 procenata.  U Beogradskom regionu, zanimljivo, po istim podacima, seča je umanjena za 24 posto. Posečena bruto zapremina drveta u državnim šumama i van šuma iznosi oko 2,6 miliona m3, a u privatnim šumama i van šuma oko 780.000 m3, po istom istraživanju.

Inače, da ne ostanemo dužni taj podatak, zapremina drveta koje je poslužilo za ogrev u Srbiji prošle godine je bila oko 1,7 miliona m3.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!